Rejestracja | Logowanie »


Forum “zAfganistanu.pl”

21 września 2009

Z Afganistanu » Forum » Obie strony misji, XI zmiana
Nie jesteś zalogowany.
Pisanie na tym forum wymaga zalogowania.
152439 - zarejestrowani użytkownicy.
Brak nowych postów
Nowe posty!
Odpowiedzi: 123 - Strony: 1 2 3 4 [5] - Najnowszy: 05.07.2012 17:47 - Marti
Autor Wiadomość

ccassiumm7

Posty: 2490

I jeszcze dodam sprawdzony przepis na babkę ;)

BABKA NA MAJONEZIE:

-1 SZKLANKA CUKRU,
-½ SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ,
-1/2 SZKLANKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
-1 MAŁY MAJONEZ (200 G), 4 JAJKA, 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
-KILKA KROPEL OLEJKU ŚMIETANKOWEGO LUB WANILIOWEGO
-TŁUSZCZ DO WYSMAROWANIA BLASZKI I BUŁKA TARTA DO POSYPANIA FOREMKI

Piec w keksówce lub tortownicy.

Sposób przyrządzenia:
1. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę
2. Dodawać po 1 żółtku , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, majonez i olejek.
Rada:
Majonez i olejek najlepiej wymieszać z masą za pomocą drewnianej łyżki a nie miksera, żeby ciasto było delikatniejsze!
3. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem o średnicy 28 cm ( ja wlewam do małej keksówki)
4. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

i na oponki:

Oponki
3 szklanki mąki
½ kg sera białego
3 jajka
1 łyżka sody oczyszczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżki spirytusu lub octu, 1 mała torebka cukru waniliowego
3 łyzki cukru
½ kostki margaryny
Olej, smalec do smażenia, cukier puder do posypania.
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść.
Ciasto wałkujemy na grubość ½ cm, wykrawamy szklanką a w środku kieliszkiem.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO.

Wróć na górę


Posty: 508

CHRUŚCIKI z PIERSI
-1pierś z kurczaka podwójna
-około 10 plasterków boczku
-sól pieprz
-jajko
-bułka tarta
-mąka pszenna
-olej do smażenia
Piersi pokroić w średniej szerokości paski po środku każdego zrobić nacięcie( w taki sposób jak kroimy placki na chruściki)mniej więcej tak samo pokroić plastry boczku.Układamy pierś na boczku i przewijamy jak chruściki,lekko solimy i pieprzymy.Gotowy chrust obtaczamy w mące następnie jajku i bułce tartej.Smażymy na głębokim i gorącym oleju.Polecam Smaczne…

Wróć na górę


Posty: 508

PIERSI w CIEŚCIE PIWNYM
-pierś z kurczaka
-2 jajka
-szklanka mąki
-3/4 szklanki piwa
-papryka w proszku
-sól pieprz
Pierś pokroić na mniejsze części w miarę cienkie obsypać przyprawami.Mąkę jajka i piwo zmiksować aż będzie miało konsystencję ciasta naleśnikowego.Kawałki kurczaka maczać i smażyć na głębokim tłuszczu.

Wróć na górę

inuska84

Posty: 1959

Kika mi wyślij w paczce pączusie :D :D : jutro będę pobijać rekord w ilości zjedzonych pączków przeze mnie :P

Wróć na górę


Posty: 1467

Dzięki kika wypróbuję jak mąż wróci :)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

DLA Lene

PIERSI W CIESCIE
skladniki ;maka, 1 jajko,2 lyzki majonzu,1lyzka musztardy, sol, pieprz, 1 lyzka magi, czosnek, piersi pokroic w prazki.
skladniki mieszamy, ciasto nie moze byc zbyt lejace ja to zawsze na oko robie bo raz wiecej kupie piersi raz mniej,no i pokrojone piersi dajesz do ciasta i najlepiej na noc do lodowki zeby wszystko fajnie przeszlo, no tyle mozesz dzialac :)

Wróć na górę


Posty: 1467

KURCZAK W SOSIE KOKOSOWYM

-4 filety
-250ml mleczka kokosowego
-1 limonka
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki oleju
- szczypta kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kawałek świeżego imbiru (ja daję w proszku)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych

1.Piersi z kurczaka oczyszczamy. Limonkę myjemy, cienko obieramy ze skórki i drobno ją siekamy. Z owocu wyciskamy sok.
Chili obieramy, rozgniatamy lub siekamy.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Nacieramy filety czosnkiem,pieprzem i chili. Następnie skrapiamy połową soku z limonki i sosem sojowym.

2.Wiórki kokosowe prażymy na złoty kolor w rondelku bez dodatku tłuszczu, a potem zalewamy mlekiem kokosowym.
Świerzy imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do rondelka dodajemy imbir, skórkę z limonki i kurkumę. Gotujemy około 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozbijamy z wodą (by nie było grudek), wlewamy do sosu i musimy zagotować :)
Dodajemy trochę soli i resztę soku z limonki.

3.Na rozgrzanym oleju smażymy filety na złoty kolor. Polewamy sosem i musimy znów zagotować.
Mięsiwo kroimy na plastry – podajemy z sałatką i makaronem (np wstążki).
Ja sos zostawiam w sosjerce – żeby każdy sobie polał ile mu pasuje :)

Wróć na górę


Posty: 627

Czyli przepis na ”cycki” :D

Wróć na górę


Posty: 1467

Tak. I oby Wam w cycki poszło…;)

Wróć na górę

nike

Posty: 344

kika – druga sałatka jest rewelacyjna :) heh zrobiłam mojemu żołnierzowi ostatnio kiedy był na weekend ;)

Wróć na górę


Posty: 1467

kikuś znam obie salatki ;p
ale dziekuje :)

Wróć na górę


Posty: 508

CIASTO SHREK
ciasto
-5jajek
-1szkl. cukru
-1/2szkl.mąki
-1/2mąki ziemniaczanej
-2łyżeczki proszku do pieczenia
masa
-ok 1l soku(pysia zielonego)
-3 budynie śmietankowe
-4 galaretki zielone
-1/2l śmietany30%
-2 opakowania delicji
Wykonanie:
jajka oddzielić,z białek ubić pianę z cukrem po woli dodawać po jednym żółtku na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem,wylać na blachę i piec ok 25 min w temp.180stopni.
Na soku ugotować budynie,w 1 szkl. pysia rozmieszać budynie resztę soku zagotować,wlać budyń i mieszając zagotować.Gorący budyń wyłożyć na biszkopt,gdy ostygnie poukładać delicje,następnie wyłożyć na to śmietanę ubitą z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1szkl.wody.Wierzch polać pozostałymi galaretkami rozpuszczonymi w 1i1/2 szkl.wody,wstawić do lodówki aby galaretka stężała (Wierzch należy polać galaretką tężejącą-taką aby nie wsiąkała głęboko w masę budyniową)

Wróć na górę

nike

Posty: 344

kika – wypróbuję :)

Wróć na górę

nina123-81

Posty: 987

Schab po francusku
● 80 dag schabu środkowego
● sól
● pieprz
● mąka
● po 2 łyżki oleju i masła
● 2 cebule
● 30 dag małych pieczarek
● 1/2 l. bulionu
● łyżeczka ziół prowansalskich
● 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
● łyżka przecieru pomidorowego

Mięso opłucz, osusz, pokrój na kotlety, rozbij je tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Usmaż z obu stron na oleju wymieszanym z łyżką masła. Przełóż do rondla. Cebule obierz, pokrój w piórka, podsmaż na tym samym tłuszczu, dodaj do mięsa. Pieczarki oczyść, pokrój na ćwiartki, podsmaż na maśle, dodaj do rondla. Podlej bulionem, dodaj przyprawę prowansalską i tymianek. Duś pod przykryciem ok. 30 min na małym ogniu (pod koniec włóż przecier pomidorowy) duś jeszcze 5 min.

Wróć na górę


Posty: 1467

ZAPIEKANE PLACKI

składniki na 6 porcji:
1 szklanka ryżu
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżki siekanych ziół, np. majeranku i tymianku
2 ząbki czosnku
4 jaja
5 pomidorów
20 dag żółtego sera
20 dag kremówki
olej do smażenia
sól, pieprz

1.Cebulę obrać i posiekać, czosnek przesisnąć przez praskę i oba warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.
Dodać ryż, chwilkę przesmażyć, zalać 1/2l wody, posolić.
Gotować aż ryż wchłonie wodę od czasu do czasu mieszająć.

2.Ugotowany ryż lekko przestudzić, dodajć jajka, siekane zioła i doprawić solą oraz pieprzem. Z masy ryżowej formować placki i smażyć je na oleju. (Jak placki ziemniaczane;])
Odsączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

3.Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć, połączyć z kremówką, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i układać w nim na przemian placki i pomidory, zalać sosem serowo-śmietanowym.
Piec ok 15 minut w temp 220C

Wróć na górę


Posty: 1467

PIKANTNE UDKA

12 udek (ja robię dużo bo mój je wciąga nosem:D)
8 łyżek oleju roślinnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
1 łyżka musztardy (np sarepskiej)

Udka dokładnie oczyszczamy (nie wszyscy ściągają skórę – ale warto!), myjemy, osuszamy ręcznikiem. Mieszalmy pieprz sól i paprykę z olejem.
Smarujemy mięsiwo i wstawiamy do lodówki na kilka h.
Następnie każde udko owijamy folią aluminiową i układamy w piekarniku nagrzanym do temp 220C. Pieczemy ok 45 minut.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z musztardą. Upieczone udka odwijamy z folii, wierzch każdego smarujemy sosem. Pieczemy jeszcze chwilę bez przykrycia, aż skórka będzie chrupiąca.

No i ja do tego dodaję dipy.
np.
20dag majonezu wymieszanego z 3 łyżkami jogurtu naturalnego. To wszystko dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy paprykę w proszku, do drugiej przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce kiszony ogórek, a do trzeciej zioła. :)

Wróć na górę

Mania97

Posty: 172

PRZEPIS autorstwa ewitek30 NA MUFINKI
2,5szkl mąki
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy jak mam to daje jak nie to nie
100g masła rozpuszczonego wystudzonego (rozpuszczam w mikrofali)
1 szkl mleka
2 jajka
Sypkie mieszamy razem, reszte razem, do tych płynnych dodajemy sypkie i mieszamy łyżka nie mikserem. Generalnie mufiny robi sie 5 min. No i do ciasta dodajemy co kto lubi. Jak już pisałam uwielbiam do środka żurawine i biała czekoladę a można tam wrzucić wszystko. Generalnie piekę w 270 stopniach i patrze czy się upiekły nie patrze na zegarek.

Wróć na górę

ewitek30

Posty: 71

Dzięki mania właśnie miałam tu wkleić.

Wróć na górę

saimona

Posty: 940

:)

Wróć na górę

pathh

Posty: 1104

Drogie Panie, podaję Wam link do bloga p.Doroty, która posiada na swojej stronie ponad 800 przepisów na słodkości. Są tam chyba wszystkie ciasta, ciasteczka itp. Dokładny opis przyrządzenia nie pozwoli na wpadki ;) )

http://mojewypieki.blox.pl/html

Wróć na górę

monia83

Posty: 1242

Buritto 2 osoby :) :)
——————————–
Usmarzyć 4 naleśniki :)

Składniki na farsz..

pół kilo mięsa mielonego,
puszka kukurydzy,
przyprawa do mięsa mielonego,
papryka ostra-przyprawa(bez jeśli w domu są dzieci co najwyżej odrobina),
papryka zielona sz 1
papryka żółta lub czerwona szt 1
cebulka mała
Mięso podpiekamy dodając przyprawę do mięsa mielonego można od razu dodać przyprawę do papryki ostrą(według uznania ilość),podlewamy wodą i dusimy.Między czasie kroimy w kostkę cebulkę,papryki w wrzucamy do mięsa dusimy wszystko do miękkości na końcu dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze z 10 minutek.

Całość podajemy w naleśniku PYCHA :) :)
Ważne całości smaku nadaje dopiero kukurydza i naleśnik, farsz nie ma być za wodnisty,niech ta woda troszkę wyparuje :) :) Naleśnika składamy tylko na pół:)

Smacznego :)

Wróć na górę

monia83

Posty: 1242

Pizza na patelni z chleba lub bułek…-Przepis :) :)
————————————————–
Kroimy chlebek w kostkę rozkładamy gęsto na patelni podlanej olejem,składniki(cebulka w kostkę,papryka konserwowa,ogórek konserwowy,kiełbaska podsmażona lub szynka)-moja propozycja ogólnie według uznania rzucamy na ten chlebek…ile kto chce i co chce…całość posypujemy tylko vegetą lub solimy delikatnie…,zalewamy dwoma trzema jajkami(roztrzepać)zależy od wielkości patelni i ilości składników(widać na oko)przykrywamy plastrami sera żółtego i jeśli ktoś kupuje Chrupiący Kurczak Panierkę do drobiu Klasyczną to proponuje ten ser lekko posypać.Całość dusimy na wolny ogniu pod przykryciem :) :) około 15 minutek :) :)

Wróć na górę

Marti

Posty: 1342

Krowa :) :P…

1 opakowanie ciastek zbożowych LU Digestive (czerwona opakowanie)
1/2 kostki masła roztopić
1 puszka krówki :)
1 kremówka (Jana)
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
1 serek Mascarpone

Masło wymieszać z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć na spód blachy. Na to położyć krówkę. Ubić kremówkę z cukrem pudrem do tego dodać kakao, na koniec serek mascarpone. Tak przygotowana mase nałożyć na wcześniejszy spód, całość do lodówki.

Smacznego :) )))…

Wróć na górę
1 2 3 4 [5]