inuska84
Posty: 1959
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 29.01.2012 20:08 |
dobranoc, też znikam, jutro 5.00 pobudka..
|
Wróć na górę | |
|
|
Kasia
Posty: 982
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 29.01.2012 20:10 |
oki, spijcie dobrze!
|
Wróć na górę | |
|
|
nina123-81
Posty: 987
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 01.02.2012 14:02 |
Hmm a gdzie przepisy ;D.
Macie jakis fajny przepis na kurczaka bo mój uwielbia a Mnie już obrzydzenie bierze.
|
Wróć na górę | |
|
|
anulka
Posty: 5071
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 01.02.2012 14:42 |
przepis :
udka lub ćwiartki kurczaka,
kilka pieczarek
czerwona papryka
cebula
czosnek
marchewka
sos pomid. z kartonika
sól, zioła prowansalskie,sypka papryka, pieprz.
kurczaka podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i startą marchewke.
Zalać wodą i dusić do miękkości.
Dodać czosnek i troche sosu pomidorowego.Przyprawić solą, ziołami, sypką papryką i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Smacznego !
|
Wróć na górę | |
|
|
nina123-81
Posty: 987
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 01.02.2012 14:52 |
To może być fajne dzieki anulka
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 508
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 03.02.2012 14:17 |
Kurczak po Wietnamsku
-podwójny filet z kurczaka
-2ząbki czosnku
-4średnie cebule
-łyżka ostrej papryki
-łyżka słodkiej papryki
-łyżka curry
-30ml.sosu sojowego
-3łyżki cukru
-trochę oliwy(około 4łyżeczki)
-sól,pieprz
Filet z kurczaka pokroić w sporą kostkę wymieszać z przyprawami i czosnkiem.odstawić na ok,pół godz.Na suchej patelni rozpuścić cukier aby powstał karmel,dodać oliwę,dokładnie wymieszać,dodać kurczaka i dusić aby cały pokrył się karmelem,delikatnie podlać wodą,następnie dodać sos sojowy,dusić na wolnym ogniu ok,15 min.dodać cebulę pokrojoną w piórka,dusić razem ok 20 min.podawać z ryżem i surówką…Bardzo łatwy i bardzo smaczny…
|
Wróć na górę | |
|
|
DG
Posty: 41
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 04.02.2012 12:16 |
Oj,smacznie sie tutaj zrobiło:)
|
Wróć na górę | |
|
|
MissNobody
Posty: 76
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 04.02.2012 17:54 |
Co do sosu sojowego:
kroję kurczaka w kostkę, panieruję go w sosie sojowym przez pół godziny, po czym tak jak anulka, tyle że bez pieczarek i marchewki.
najpierw czosnek na oliwie z oliwek
później kurczak,
cukinia,
szparagi czy cokolwiek się znajdzie w lodówce,
sos pomidorowy z kartonika,
papryczki chili,
przyprawy
z ryżem:)
|
Wróć na górę | |
|
|
kropka_30
Posty: 233
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 04.02.2012 20:40 |
Co pijemy przy sobocie?
|
Wróć na górę | |
|
|
kropka_30
Posty: 233
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 04.02.2012 20:52 |
mam czerwone winko, naleweczki się już skończyły – super była z żurawiny z malinami
|
Wróć na górę | |
|
|
Kasia
Posty: 982
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 05.02.2012 19:35 |
kurczak nadziewany
1 kurczak – w całości – można go zluzowac z kości
przyprawy
nadzienie:
2 natki pietruszki
5 dkg słoninki
1 jajko
bułka namoczona w mleku
kawałek pora lub cebula
2 wątróbki drobiowe
papryka czerwona
Kurczaka w całości myjemy, luzujemy z kości (jak ktoś umie, a jak nie to z koścmi będziemy nadziewac), przyprawiamy przyprawami (sól, pieprz, majeranek, papryka – co kto lubi)
Nadzienie:Natkę, cebulę, pora i paprykę szatkujemy drobniutko, dodajemy sól i pieprz, żółtko z jajka, ubite białko i namoczoną bułkę, słoninkę surową i wątróbkę mielimy w blenderze lub w maszynce do mięsa. Wszystko razem mieszmy – jak za rzadkie to można dodac łyżkę mąki. Nadziewamy kurczaka, skórę spinamy wykałaczkami i pieczemy 60 minut, w 180 stopniach. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym i później kurczaka odkrywam żeby się zarumienił – polewam go stopionym masłem
mój Zielony uwielbia takiego kurczaka z nadzieniem
Smacznego!
|
Wróć na górę | |
|
|
chilli
Posty: 486
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 10:12 |
O kurcze pomysłów prawie na cały tydzień – mój szaleje za kurczakiem – może dlatego że kurcze składa się głównie z piersi
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 13:31 |
Otóż, że poligon potrwa jeszcze z 2 tygodnie – ja już zaczynam myśleć co ugotować mojemu, bo wróci znając życie głodny jak wilk. Tak, że…
Może podsuniecie jakieś pomysły?:D
Szukam nowych smaków
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 627
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 13:47 |
Ja dzisiaj mam fileciki smazone z farszem z boczku,cebuli i okoreczka D
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 13:51 |
Mrrrr ja lubię tłusto pojeść:P
A boczuś to aż tu pachnie ;]
Podaj przepis na to coś
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1328
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 13:52 |
słuchajcie ja chce zrobic spirytus z cukrem a nie wiem jak sie robi:(z palonka czy cos takiego,piłam ja ostatnio i taka dobraaaaaa:)
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 13:54 |
tuska na obiad?
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 627
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 13:55 |
literowka …ogoreczek :D:D
Smazysz z piersi normalnie kotlety
z cebyle,BOCZUS wedzony i ogoreczka kroisz w paseczki podsmazasz na goracym oleju.Podlewasz odrobinka wody i dodajesz lyzke przecieru.D Przyprawiasz vegeta,slodka papryka,pieprzem. i gotowe jest pyszne naprawde
Ogorek najlepiej jak jesty kiszony ale konserwoytez moze byc
Kladziemy na kotleciki farsz i niebo w gebie jak dla mnie
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 13:58 |
Może być dobre
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1328
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 14:00 |
Kika tak tylko proporcje jakie ha ha ha to jest karmel tak tak.Lenke na obiad tez dobre cooo:):)
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 627
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 14:04 |
Hmmm albo zapiekane ”cycki” z cebulka,pieczarkami,majonezem i serem tez mniami
Tuska a robilas kiedys malibu swojej roboty?:-)
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1328
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 14:06 |
selena ja jestem zielona w te klocki,ale takie tam z tym karmelem to bym zrobiła i prosze o przepis jak macie:):)
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 627
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 14:08 |
Ja tez myslalam ,ze to jakas filozofia ale zrobilam raz sama i zawsze gdzies mam w szafce jakis eksperyment teraz nawet robilam cytrynowke wlasnej roboty,kopie niemilosiernie
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 627
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 14:17 |
Spytam się dzisiaj brachola On taka przepalanke zawsze robił
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 627
| XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 06.02.2012 14:28 |
rozbic piersi kurczaka nie za cienko i polozyc na blasze przyprawic czym sie chce polozyc na nie pokrojona w polksiezyce i podsmazona cebule na to podsmazone lekko pieczarki posmarowac majonezem i posypac startym zoltym serem.Tylko to musi bys ser a nie seropodobne.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec jakies 30 min. Polac sosen czosnkowym ktory ja robie sama z majonezu odrobiny mleka i czosnku granulowanego.
|
Wróć na górę | |
|
|