Posty: 627
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 07.02.2012 10:08 |
Ciesze się,że smakował 
Moje znajome dodaja chili,bazylie różnie zależy kto co lubi .Ten przepis jest prosty i szybki .
|
Wróć na górę | |
|
|
chilli
Posty: 486
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 07.02.2012 10:13 |
no chili tez dosypałam żeby nie było sypnęło mi się oregano, rozmaryn, majeranek – miałam gest wczoraj – ale wyszło super – nigdy bym nie wpadła na ten ryż razem z kurczakiem w dodatku najpierw surowy
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 07.02.2012 11:12 |
dziewczyny serwuje dzisiaj pomidorowa a jutro biorte sie za udka z ryzem od Leny
|
Wróć na górę | |
|
|
Sibi
Posty: 1186
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 08.02.2012 17:36 |
dzisiaj macie u mnie pulpeciki z ryżem w sosiku pomidorowym
Lene udka pyszne
|
Wróć na górę | |
|
|
inuska84
Posty: 1959
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 08.02.2012 18:34 |
Dobra dziewczyny, a macie jakiś fajny przepis bez mięsa??
|
Wróć na górę | |
|
|
laniaa91
Posty: 180
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 08.02.2012 21:47 |
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/pierniczki.html Jak myślicie uda się za pierwszym podejściem zrobić takie pierniczki?
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 12.02.2012 19:32 |
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
CIASTO :
-2szklanki mąki
-1 szklanka zimnego mleka
-1 szklanka gorącej wody
-3 jaja
-sól
-1,5łyżki oleju
NADZIENIE :
-1opakowanie szpinaku
-1 łyżka masła
-5 ząbków czosnku
Razem wysmażyć – dodając przyprawy wg smaku : sól, pieprz, papryka.
Następnie…
Miksujemy : 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki wody, 3 łyżki śmietany – i zalewamy tym wysmażony szpinak
Smarujemy naleśniki, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Podajemy to z żółtym serem (kładziemy kilka paseczków na naleśnik, i gdy się rozpuści – wyciągamy).
Świetnie smakuje z posolonymi pomidorami pokrojonymi na małe kawałeczki.
POLECAM
|
Wróć na górę | |
|
|
mahdziunia
Posty: 1267
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 12.02.2012 19:41 |
Apetyczny przepis warty wypróbowania:)chyba skorzystam
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 13.02.2012 20:34 |
LENE kurczak miodzio wszystkim smakowal , nalesniki ze szpinakiem robie dzis nawet szpinak ale z makaronem i serem mialam ale za szpinakiem tylko ja jestem reszta nawet tego niechce widziec:(
robilyscie ciasto zwane 3bit pyszne i szybkie bez pieczenia jak ktos chce dam przepis
|
Wróć na górę | |
|
|
chilli
Posty: 486
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 13.02.2012 20:52 |
tola pisz ten przepis, a nie tylko smaku narobiłaś
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 13.02.2012 21:01 |
juz sie robi
a wiec 
3 bit – składniki:
8 opakowań herbatników (zwykłe tzw. szkolne)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru (można mniej bo ciasto jest dość słodkie)
3/4 kostki margaryny
0,5 litra śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
2 łyżki kawy cappuccino np.orzechowej
czekolada do starowania i posypania wierzchu ciasta (gorzka lub mleczna w zależności od gustu)
Następnie gotujemy budyń. 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwilkę z ognia i dodajemy cienkim strumieniem rozmieszane budynie, intensywnie mieszamy, wstawiamy jeszcze na ogień i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy,
Margarynę rozcieramy, dodajemy do niej po łyżce budyniu, wciąż ucierając aż do jego wyczerpania.
Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, gdy będzie sztywna dodajemy kawę cappuccino, chwilkę mieszamy.
Na blaszce (prostokątna, standardowa) układamy herbatnik, na nie smarujemy karmel z mleka skondensowanego, na to herbatniki, na herbatniki masę budyniową, ponownie herbatniki a na koniec bitą śmietanę.
Ciasto musi kilka godzin postać zanim zostanie pokrojone i zjedzone.
Pycha
a zeby nie gotowac mleka skon. to ide na latwizne i kupuje gotowa mase krowkowa
|
Wróć na górę | |
|
|
inuska84
Posty: 1959
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 19:07 |
A ja Wam polecam ciasto krówkowe :zachwycamy się nim z Mężem 
Potrzeba:
2 duże opakowania herbatników
masa krówkowa – smak do wyboru do koloru- polecam truflową
krem do tortu (ja robię bez dodatku masła)
bita śmietana
Na blaszce układamy warstwę herbatników, na to krem do tortu, znów herbatniki, następnie cienko: masa krówkowa, herbatniki, znów masa krówkowa i ostatnia warstwa herbatników na wierzch bita śmietana. Masę krówkową najlepiej przed posmarowaniem zmiksować delikatnie. Odstawić ciacho do lodówki najlepiej na noc, a potem jeść, bo pychaaaaaaaaaaaaa :d
My jeszcze robimy wersję z krakersami-zamiast herbatników i kremem karpatkowym-zamiast do tortu- niebo w gębie
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 19:58 |
no zrobie na urodzinki
|
Wróć na górę | |
|
|
inuska84
Posty: 1959
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 19:59 |
Pycha a roboty 20 minut
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:01 |
Jak macie jakieś fajne przepisy na mięsiwo to ja chętnie spiszę…;)
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:02 |
a co kochaniutka masz na mysli moze piers w ciescie?
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:03 |
No kurczak, schabik – to najbardziej
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:06 |
oki to wysle sa pyszne tylko jutro bo teraz mi sie nie chce szukac, skladniki moge podac tylko niewiem ile czego ma byc ,chyba ze chcesz juz to zejde poszukac
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:07 |
Spoko jutro w wolnym czasie gdybyś napisała…byłabym wdzięczna.
O a może na rybę też coś macie?
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:09 |
na rybe nie , jedynie rybe w zalewie z przyprawami i octem
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1467
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:10 |
To nie. Chodzi o coś na obiadek – na ciepło
|
Wróć na górę | |
|
|
tolaija
Posty: 55
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 14.02.2012 20:12 |
wiesz to jest dobre ja to robie co jakis czas w piatek z ziemniakam i cebulka ale troche z tym jest roboty 3 dni to musi stac zalane, nie na smazone nie mam nic ciekawego
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 1328
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 15.02.2012 01:15 |
lenke usmaz sobie rybe i bedzie na ciepło.albo wrzuc do mikrofali:)
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 15.02.2012 01:28 |
Polecam rybkę ….10 min pracy, miodzio a… wyszczupla
Ryba w warzywach (porcja na 2 osoby):
Filety soli – szt. 4 (lub dorsza bałtyckiego – ~ 40 dkg. Można użyć każdą rybę – odradzam Czarniaka tj. dorsza z Atlantyku).
Papryka czerwona – szt. 2
Pomidory – szt. 4 (można użyć nawet do 6 pomidorów)
Cebula – szt. 3 – 4 średniej wielkości
Seler – 1/3 korzenia
Czosnek – według upodobania, ja wykorzystuję 4 spore ząbki
Ziarenka smaku z Winiar lub Knorra.
Przyrządzenie.
W patelni ze szklaną pokrywką na rozgrzanym oleju smażymy paprykę pokrojoną w wąskie paski i posypaną ziarenkami smaku.
Po 4 -5 minutach (jak czuć zapach papryki) wkładamy cebulę pokrojoną w pół talarki i posypujemy ziarenkami smaku.
Po 3 minutach układamy warstwę filetów z soli i znowu posypujemy ziarenkami smaku.
Po 2 minutach układamy warstwę z selera startego na tarce, dorzucamy czosnek przeciśnięty w wyciskarce i posypujemy ziarenkami smaku.
Potrawę przykrytą pokrywką gotujemy na „wolnym ogniu” (tak by lekko „pyrkało”) około 15 -20 minut. Czas uzależniony jest od gatunku użytej ryby. Najkrócej przygotowuje się solę i jest najsmaczniejsza.
UWAGA.
Ułożonych warstw potrawy nie mieszamy.
Ziarenka smaku są jedyną przyprawą i nic więcej nie należy dodawać.
Ziarenek smaku należy używać sporo – warstwa powinna być posypana lekko, ale na całej powierzchni.
Danie proste, szybkie, smaczne, dietetyczne, wyborne – smacznego.
pozdrawiam 11 – nastki
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
 | XI_tki \\"od kuchni\\" Umieszczone: 15.02.2012 01:33 |
SKRZYDEŁKA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM. (przepis wymyślił facet – golan, serio).
Składniki:
- 6 – 8 skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki powideł śliwkowych (lub dżemu morelowego)
- ½ szklanki sosu sojowego
- ½ łyżeczki sosu sojowego słodkiego
- 2 łyżki miodu (nadaje się każdy rodzaj miodu – od użytego zależy nuta smaku; zwykle używam lipcowego, rzepakowego, akacjowego lub jaki mam pod ręką)
- kawałek imbiru pokrojonego w bardzo drobną kosteczkę (1 płaska łyżka imbiru – jeżeli nie ma korzenia imbiru można użyć 1 łyżeczkę imbiru mielonego)
- sok wyciśnięty z 1 lub 2 dojrzałych pomarańczy (najlepsze są izraelskie lub hiszpańskie)
- sok wyciśnięty z ¾ cytryny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte w zgniatarce
– 2 łyżeczki ziarenek sezamu
WYKONANIE,
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
Obciąć końcówki skrzydełek, odrzucić.
Skrzydełka z kurczaka wymyć i odsączyć z wody.
Ułożyć skrzydełka w garnku – najlepiej tak by stanowiły jedną warstwę.
Zalać przyrządzoną marynatą.
Garnek przykryć i odstawić na 12 godzin do lodówki kilkakrotnie odwracając skrzydełka.
Gotować na wolnym ogniu tylko w w/w marynacie aż do miękkości skrzydełek.
Skrzydełka można podawać z kluskami śląskimi lub z ziemniakami, lub z makaronem.
Danie polewamy na talerzu sosem pozostałym z pieczenia.
Danie spożywać najlepiej z każdym rodzajem sałaty.
Skrzydełka i sos wyborne -)
Dzieci – niejadki też zjedzą
|
Wróć na górę | |
|
|