Rejestracja | Logowanie »


Forum “zAfganistanu.pl”

21 września 2009

Z Afganistanu » Forum » Obie strony misji, XI zmiana
Nie jesteś zalogowany.
Pisanie na tym forum wymaga zalogowania.
75908 - zarejestrowani użytkownicy.
Brak nowych postów
Nowe posty!
Odpowiedzi: 123 - Strony: 1 2 3 [4] 5 - Najnowszy: 05.07.2012 17:47 - Marti
Autor Wiadomość


Posty: 627

Ciesze się,że smakował :-)
Moje znajome dodaja chili,bazylie różnie zależy kto co lubi .Ten przepis jest prosty i szybki .

Wróć na górę

chilli

Posty: 486

no chili tez dosypałam :) żeby nie było ;) sypnęło mi się oregano, rozmaryn, majeranek – miałam gest wczoraj – ale wyszło super – nigdy bym nie wpadła na ten ryż razem z kurczakiem w dodatku najpierw surowy :)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

dziewczyny serwuje dzisiaj pomidorowa a jutro biorte sie za udka z ryzem od Leny

Wróć na górę

Sibi

Posty: 1186

dzisiaj macie u mnie pulpeciki z ryżem :) w sosiku pomidorowym

Lene udka pyszne :)

Wróć na górę

inuska84

Posty: 1959

Dobra dziewczyny, a macie jakiś fajny przepis bez mięsa?? :P

Wróć na górę

laniaa91

Posty: 180

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/pierniczki.html Jak myślicie uda się za pierwszym podejściem zrobić takie pierniczki? :)

Wróć na górę


Posty: 1467

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

CIASTO :
-2szklanki mąki
-1 szklanka zimnego mleka
-1 szklanka gorącej wody
-3 jaja
-sól
-1,5łyżki oleju

NADZIENIE :
-1opakowanie szpinaku
-1 łyżka masła
-5 ząbków czosnku
Razem wysmażyć – dodając przyprawy wg smaku : sól, pieprz, papryka.

Następnie…
Miksujemy : 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki wody, 3 łyżki śmietany – i zalewamy tym wysmażony szpinak

Smarujemy naleśniki, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Podajemy to z żółtym serem (kładziemy kilka paseczków na naleśnik, i gdy się rozpuści – wyciągamy).

Świetnie smakuje z posolonymi pomidorami pokrojonymi na małe kawałeczki.

POLECAM :)

Wróć na górę

mahdziunia

Posty: 1267

Apetyczny przepis warty wypróbowania:)chyba skorzystam

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

LENE kurczak miodzio wszystkim smakowal , nalesniki ze szpinakiem robie dzis nawet szpinak ale z makaronem i serem mialam ale za szpinakiem tylko ja jestem reszta nawet tego niechce widziec:(
robilyscie ciasto zwane 3bit pyszne i szybkie bez pieczenia jak ktos chce dam przepis

Wróć na górę

chilli

Posty: 486

tola pisz ten przepis, a nie tylko smaku narobiłaś ;)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

juz sie robi
a wiec :)
3 bit – składniki:
8 opakowań herbatników (zwykłe tzw. szkolne)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru (można mniej bo ciasto jest dość słodkie)
3/4 kostki margaryny
0,5 litra śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
2 łyżki kawy cappuccino np.orzechowej
czekolada do starowania i posypania wierzchu ciasta (gorzka lub mleczna w zależności od gustu)

Następnie gotujemy budyń. 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwilkę z ognia i dodajemy cienkim strumieniem rozmieszane budynie, intensywnie mieszamy, wstawiamy jeszcze na ogień i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy,
Margarynę rozcieramy, dodajemy do niej po łyżce budyniu, wciąż ucierając aż do jego wyczerpania.
Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, gdy będzie sztywna dodajemy kawę cappuccino, chwilkę mieszamy.
Na blaszce (prostokątna, standardowa) układamy herbatnik, na nie smarujemy karmel z mleka skondensowanego, na to herbatniki, na herbatniki masę budyniową, ponownie herbatniki a na koniec bitą śmietanę.
Ciasto musi kilka godzin postać zanim zostanie pokrojone i zjedzone.
Pycha
a zeby nie gotowac mleka skon. to ide na latwizne i kupuje gotowa mase krowkowa

Wróć na górę

inuska84

Posty: 1959

A ja Wam polecam ciasto krówkowe :zachwycamy się nim z Mężem :)
Potrzeba:
2 duże opakowania herbatników
masa krówkowa – smak do wyboru do koloru- polecam truflową
krem do tortu (ja robię bez dodatku masła)
bita śmietana
Na blaszce układamy warstwę herbatników, na to krem do tortu, znów herbatniki, następnie cienko: masa krówkowa, herbatniki, znów masa krówkowa i ostatnia warstwa herbatników :) na wierzch bita śmietana. Masę krówkową najlepiej przed posmarowaniem zmiksować delikatnie. Odstawić ciacho do lodówki najlepiej na noc, a potem jeść, bo pychaaaaaaaaaaaaa :d
My jeszcze robimy wersję z krakersami-zamiast herbatników i kremem karpatkowym-zamiast do tortu- niebo w gębie :)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

no zrobie na urodzinki

Wróć na górę

inuska84

Posty: 1959

Pycha a roboty 20 minut :)

Wróć na górę


Posty: 1467

Jak macie jakieś fajne przepisy na mięsiwo to ja chętnie spiszę…;)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

a co kochaniutka masz na mysli moze piers w ciescie?

Wróć na górę


Posty: 1467

No kurczak, schabik – to najbardziej :)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

oki to wysle sa pyszne tylko jutro bo teraz mi sie nie chce szukac, skladniki moge podac tylko niewiem ile czego ma byc ,chyba ze chcesz juz to zejde poszukac

Wróć na górę


Posty: 1467

Spoko jutro w wolnym czasie gdybyś napisała…byłabym wdzięczna.
O a może na rybę też coś macie? :)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

na rybe nie , jedynie rybe w zalewie z przyprawami i octem

Wróć na górę


Posty: 1467

To nie. Chodzi o coś na obiadek – na ciepło :)

Wróć na górę

tolaija

Posty: 55

wiesz to jest dobre ja to robie co jakis czas w piatek z ziemniakam i cebulka ale troche z tym jest roboty 3 dni to musi stac zalane, nie na smazone nie mam nic ciekawego

Wróć na górę


Posty: 1328

lenke usmaz sobie rybe i bedzie na ciepło.albo wrzuc do mikrofali:)

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2489

Polecam rybkę ….10 min pracy, miodzio a… wyszczupla ;)

Ryba w warzywach (porcja na 2 osoby):

Filety soli – szt. 4 (lub dorsza bałtyckiego – ~ 40 dkg. Można użyć każdą rybę – odradzam Czarniaka tj. dorsza z Atlantyku).
Papryka czerwona – szt. 2
Pomidory – szt. 4 (można użyć nawet do 6 pomidorów)
Cebula – szt. 3 – 4 średniej wielkości
Seler – 1/3 korzenia
Czosnek – według upodobania, ja wykorzystuję 4 spore ząbki
Ziarenka smaku z Winiar lub Knorra.

Przyrządzenie.
W patelni ze szklaną pokrywką na rozgrzanym oleju smażymy paprykę pokrojoną w wąskie paski i posypaną ziarenkami smaku.
Po 4 -5 minutach (jak czuć zapach papryki) wkładamy cebulę pokrojoną w pół talarki i posypujemy ziarenkami smaku.
Po 3 minutach układamy warstwę filetów z soli i znowu posypujemy ziarenkami smaku.
Po 2 minutach układamy warstwę z selera startego na tarce, dorzucamy czosnek przeciśnięty w wyciskarce i posypujemy ziarenkami smaku.
Potrawę przykrytą pokrywką gotujemy na „wolnym ogniu” (tak by lekko „pyrkało”) około 15 -20 minut. Czas uzależniony jest od gatunku użytej ryby. Najkrócej przygotowuje się solę i jest najsmaczniejsza.

UWAGA.
Ułożonych warstw potrawy nie mieszamy.
Ziarenka smaku są jedyną przyprawą i nic więcej nie należy dodawać.
Ziarenek smaku należy używać sporo – warstwa powinna być posypana lekko, ale na całej powierzchni.
Danie proste, szybkie, smaczne, dietetyczne, wyborne – smacznego.
pozdrawiam 11 – nastki ;)

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2489

SKRZYDEŁKA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM. (przepis wymyślił facet – golan, serio).
Składniki:
- 6 – 8 skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki powideł śliwkowych (lub dżemu morelowego)
- ½ szklanki sosu sojowego
- ½ łyżeczki sosu sojowego słodkiego
- 2 łyżki miodu (nadaje się każdy rodzaj miodu – od użytego zależy nuta smaku; zwykle używam lipcowego, rzepakowego, akacjowego lub jaki mam pod ręką)
- kawałek imbiru pokrojonego w bardzo drobną kosteczkę (1 płaska łyżka imbiru – jeżeli nie ma korzenia imbiru można użyć 1 łyżeczkę imbiru mielonego)
- sok wyciśnięty z 1 lub 2 dojrzałych pomarańczy (najlepsze są izraelskie lub hiszpańskie)
- sok wyciśnięty z ¾ cytryny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte w zgniatarce
– 2 łyżeczki ziarenek sezamu
WYKONANIE,
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
Obciąć końcówki skrzydełek, odrzucić.
Skrzydełka z kurczaka wymyć i odsączyć z wody.
Ułożyć skrzydełka w garnku – najlepiej tak by stanowiły jedną warstwę.
Zalać przyrządzoną marynatą.
Garnek przykryć i odstawić na 12 godzin do lodówki kilkakrotnie odwracając skrzydełka.
Gotować na wolnym ogniu tylko w w/w marynacie aż do miękkości skrzydełek.
Skrzydełka można podawać z kluskami śląskimi lub z ziemniakami, lub z makaronem.
Danie polewamy na talerzu sosem pozostałym z pieczenia.
Danie spożywać najlepiej z każdym rodzajem sałaty.
Skrzydełka i sos wyborne -)
Dzieci – niejadki też zjedzą ;)

Wróć na górę
1 2 3 [4] 5