Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 09:11 |
Radzisz, mówisz? Jeśli przepis jest krótki, łatwy i również szybki, to jest to przyjemność. A później próbujesz swojego dzieła i myślisz sobie jak dobrze jest jeść coś, tak pysznego
Ja też nie przepadam za długim siedzeniem w kuchni, dlatego moje motto brzmi : Ugotuj coś pysznego i szybkiego, a później nie pokazuj się w kuchni do wieczora
Ok, Wiser przyznaj się. Co jest Twoim popisowym daniem? Tylko nie mów prosze, że jajecznica bądź zupka w proszku
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 549
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 09:32 |
@Hera
Jajecznica to przecież banał…
Lasagne.
Ale tylko wtedy, gdy mam więcej gości w domu. Wtedy każdemu wystarczy świeżutkiej, pachnącej bazylią porcji. Jeden minus tego dania… czasochłonne jest.
Lubię też przyrządzić kurczaka tak, że mięsko samo odpada od kości i niemal chrupie… ale też do tego potrzeba czasu…
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 09:42 |
Hihihi w takim razie podaj przepis Chętnie skorzystam Czasami dla gości warto dłużej posiedzieć w kuchni. No chyba, że wolisz sam mi zrobić ta lasange? Wyślesz mailem
|
Wróć na górę | |
|
|
aanik81
Posty: 413
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 11:05 |
A jedliście sernik z kwaśnej śmietany???????
na weekend do kawki w sam raz ……..
CIASTO:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zagnieść ciasto,3/4 ciasta wyłożyć na dno blachy, 1/4 schłodzić w lodówce ,a później zetrzeć na masę
MASA:
4 białka
1 szkl.cukru
1 budyń waniliowy(na 3/4 litra mleka)
4 śmietany 18% w kubku duże
Białka ubić na sztywno,dodać szklankę cukru i ubijając dalej dodawać budyń w proszku i po jednej śmietanie-ciągle ubijać do wyczerpania śmietany .Wlać masę na ciasto i zetrzeć resztę ciasta.Piec ok.1godz.w 180 stopniach(po wystudzeniu włożyć do lodówki)
Sernik powinien wyjść puszysty(rozpływa się w ustach)
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 11:15 |
aanik81
Brzmi przepysznie Jeszcze takiego nie próbowałam, u mnie cały czas króluje sernik z ziemniakami hehe. Musze wypróbować jeszcze dzisiaj
|
Wróć na górę | |
|
|
marcela
Posty: 747
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 11:30 |
Dziś mam zamiar zrobić chipsy Hera ….nawet jakbym miała jeść je sama.
Dmuszek już drugi raz pisze o tym kurczaku,kiedyś też o tym wspominał …może i nadejdzie czas,że zdradzi przepis…
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 11:36 |
Marcela zawsze możesz sie podzielić ze mną hehe
Właśnie Wiser, dawaj przepis Tak, wiem, nie chce Ci sie pisać. Jednak pomyśl, że nie możesz tego 3mać tylko dla siebie
|
Wróć na górę | |
|
|
aanik81
Posty: 413
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 12:03 |
marcelka ten przepis na pewno przypadnie do gustu twoim pociechom,mój syn uwielbia i często robię:
ROGALIKI DROŻDŻOWE(ja robię z połowy porcji,bo z 1kg mąki wychodzi ich ogromna ilość)
Składniki:
10dag drożdży
1 szklanka oleju
5 żółtek
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1 kg mąki
marmolada(do nadziewania)
żółtka utrzeć z cukrem ,dodać olej i pokruszone drożdże-miksować do rozpuszczenia.Wlać ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryną na koniec wsypać mąkę i wyrobić.
Ciasto podzielić na mniejsze części,każdą rozwałkować i wyciąć trójkąty.Na środek trójkąta położyć marmoladę i zwinąć w rogala.Piec 20-25 min w temp.170-180 stopni
Z tego przepisu można zrobić też pyszne bułeczki.
|
Wróć na górę | |
|
|
marcela
Posty: 747
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 12:59 |
Dziś mam zamiar zrobić chipsy Hera ….nawet jakbym miała jeść je sama.
Dmuszek już drugi raz pisze o tym kurczaku,kiedyś też o tym wspominał …może i nadejdzie czas,że zdradzi przepis…
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 15:21 |
Dziewczyny tak mnie nachodzi na naleśniki, ale te co robie już mam oklepane strasznie. Macie jakieś przepisy na naleśnikowe cuda?
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 18:14 |
XI Zmiana polecała:
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
CIASTO :
-2szklanki mąki
-1 szklanka zimnego mleka
-1 szklanka gorącej wody
-3 jaja
-sól
-1,5łyżki oleju
NADZIENIE :
-1opakowanie szpinaku
-1 łyżka masła
-5 ząbków czosnku
Razem wysmażyć – dodając przyprawy wg smaku : sól, pieprz, papryka.
Następnie…
Miksujemy : 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki wody, 3 łyżki śmietany – i zalewamy tym wysmażony szpinak
Smarujemy naleśniki, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Podajemy to z żółtym serem (kładziemy kilka paseczków na naleśnik, i gdy się rozpuści – wyciągamy).
Świetnie smakuje z posolonymi pomidorami pokrojonymi na małe kawałeczki.
Przepis sprawdzony – polecam.
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 18:19 |
Dziękuje Pani Kasiu, na 100% skorzystam
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 549
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 18:58 |
Kurczak jak kurczak…
Kupuję martwe ptaszysko, myję, daję dzieciom żeby nauczyły się porcjować…. (niezła zabawa), potem to co zostało, nacieramy oliwą… czasem czekamy, aż oliwa przeniknie w głąb, czasem od razu nacieramy przyprawami. Przyprawy… co nam z szafki wypadnie (lubię jak wypada curry). W międzyczasie rozgrzewa się piekarnik (180-210 st. C)Ktoś wlewa trochę wody do brytfanny, pozostali układają mięsko. Gdy woda odparuje, polewa się wszystko oliwą. I się piecze. Pod koniec, gdy jeszcze mięso jako tako trzyma się kości, wrzucamy do brytfanny całe marchewki, pietruszki, kawałki (dosyć drobne) ziemniaków, czasem plasterki ogórka, selera, pomidorów… I się piecze…
Fajny jest efekt, jak się z czymś przesadzi… wtedy po upieczeniu kombinuje się, jakby tu uratować obiad… Też niezła zabawa.
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 19:08 |
Wiser
No nieźle Zdradziłeś w końcu! Brzmi apetycznie Ja robię coś podobnego, ale nie mam chętnych do pomocy tak jak Ty Przeważnie daje tony cebuli. Mięsko wtedy tak fajnie smakuje.
Ale, ale pisałam Ci parę postów wyżej, że przepisik na lasange chcę. Nie wymigasz sie
|
Wróć na górę | |
|
|
ania_26
Posty: 839
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 29.06.2013 19:12 |
Cass, ja do naleśników za szpinakiem (które bardzo często robię) dodaję zawsze jeszcze ser: starty ser żółty, sr pleśniowy, ser topiony lub ser feta. Dodaje głębi smaku; polecam
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
| Pierogiiiii! Umieszczone: 29.06.2013 23:01 |
Jak tylko widzę na Forum naszą kochaną ”Pierogi” to trudno ślinki nie przełknąć
”Pierogi ruskie.” wg przepisu Piotrusia Kucharskiego – mniam
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g tłustego twarogu
- 2 cebule
- do smażenia olej
- do smaku sól i pieprz
– 550 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 300 ml gorącej wody
- do podsmażenia masło
Sposób przyrządzenia:
Farsz:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.
Ciasto:
Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Następnie podsmaż na patelni z odrobiną masła.
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 07:27 |
Ja do pierogów, a dokładniej do farszu dodaje również pieczarki. Wtedy są naprawdę mniam
|
Wróć na górę | |
|
|
Posty: 549
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 08:30 |
A próbował ktoś zrobić farsz na bazie soczewicy?
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 09:48 |
CHEM’AT DWASZ – MASŁO MIODOWE.
Składniki:
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki masła roślinnego
- 3 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Utrzeć masło, sok z cytryny i miód.
Dodać do ubitych na parze żółtek.
Przekładać wafle lub ciasto biszkoptowe.
~~~
Na Wschodzie bardzo ceniony jest miód.
Powiedział król Salomon:
“Jedzcie miód, ponieważ jest dobry, ale i też dlatego, że madrość będzie w twojej duszy”.
Izraelski miód cieszy się wielkim uznaniem (doskonały też jest miód cypryjski, a najlepszy z uczciwej pasieki w Polsce ) ; zwłaszcza zbierany z kwiatów pomarańczy ma specjalny smak.
A miód z eukaliptusu jest równie dobry.
|
Wróć na górę | |
|
|
marcela
Posty: 747
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 10:34 |
Eukaliptusowy to musi być ciekawy smak…. Ja lubię spadziowy…najlepszy,gryczany też jest dobry ale to rzecz gustu….bo ma specyficzny smak.
Ale …ale…namierzylam już wrzosowy …więc niebawem czas na trunek
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 11:04 |
Marcelko – mam “pod ręką” sprawdzoną pasiekę.
Kupujemy i spożywamy dużo miodów różnego rodzaju.
Tylko gryczany miód używam okazjonalnie bo “za mocny” w smaku
Podaję prosty przepis na bardzo smaczny obiad.
“Karkówka ulubiona – Małgosi Piotrusia”.
Składniki:
- 1 kg karkówki dla 4 osób, najlepsza od części schabowej.
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 cebule
- 1 – 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, majeranek, liść laurowy
- olej do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę przewiercam przez całą długość wąskim nożem (trybownikiem) i tak powstały otwór zapełniam śliwkami, a mięso nacieram przyprawami.
Dobrze jak przyprawione mięso postoi w lodówce przez noc.
Cebulę kroję w piórka i obkładam mięso.
Piekę w brytfannie wyścielonej folią aluminiową na oleju 1.5 godz. w temperaturze 190-200 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu kroję karkówkę w grubsze plastry i podgrzewam przed podaniem na stół.
Do sosu powstałego w trakcie pieczenia dodaję śmietanę i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej oraz zmielone 1 – 2 kapelusze suszonego borowika. Po zagotowaniu sos przelewam do sosjerki.
Podaję z kluskami śląskimi lub z ziemniakami zapiekanymi w piekarniku.
Gdy mam więcej czasu z ziemniaków wykrawam kulki średnicy 0.8 mm łyżką Melona,
(moja jest podwójna o różnych średnicach – kupiłam na souku w Damaszku)
http://allegro.pl/lyzka-melona-wykrawania-kulek-dekorator-do-owocow-i3144797360.html
gotuję w osolonej wodzie 7 minut a następnie zapiekam w piekarniku aż do uzyskania „chrupiącej skórki”.
Z dodatków preferuję buraczki na ciepło, wszelkie surówki, kalafiora lub marchewkę gotowaną z groszkiem lub bez.
I kompot z owoców jakie akurat dominują na targu.
Na deser lody pistacjowe z polewą truskawkową.
Karkówka jest często na naszym stole zwłaszcza, gdy spodziewam się gości.
Stanowi jedną z kilku najbardziej ulubionych dań w gronie rodzinnym.
Uwaga:
Karkówka podczas pieczenia kurczy się znacznie dlatego pieczemy kawałek min. o wadze 1 kg bo łatwiej pokroić w plastry.
Jeżeli karkówka zostanie z obiadu to doskonale smakuje do kanapek na zimno.
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 11:05 |
Lody pistacjowe.
Składniki:
250g serka mascarpone
100g pistacji solonych (!) zmielonych + garść grubo posiekanych (to jest ok.250g pistacji w łupinkach)
50ml śmietany kremówki 30-36%
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20-30 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić na parze z cukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wyjąć mascarpone z zamrażalki i zmiksować. Do masy jajecznej dodajemy serek i śmietane i miksujemy. Następnie dodajemy zmielone i posiekane pistacje i również miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy wg instrukcji. Mozna również lody przygotować bez użycia maszyny. W tym celuprzelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas etapu zamrażania je przemieszać by uniknąć powstawania kryształków i ich zlodowacenia.
|
Wróć na górę | |
|
|
ccassiumm7
Posty: 2490
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 11:29 |
Kochane Dziewczynki.
Do jakości mięsa i wędlin należy przywiązywać uwagę szczególną.
Osobiście korzystam z wyrobów masarni pana Jana Sz.
Półtusze sprowadza z województwa poznańskiego.
Mięso i wyroby wędliniarskie w stosunku do tych zakupionych w tradycyjnych sklepach mięsnych różnią się jakością, smakiem i ceną. Absolutnie nie polecam mięsa z marketów a wyroby należy starannie selekcjonować.
Generalnie należy unikać zakupywania kiełbasy poniżej 20 zł/kg a szynek itp. produktów poniżej 36 zł/kg.
Dobrze jest zapytać lub o ile to możliwe przeczytać receptury produktu wędliniarskiego!
A już czerwone światełko powinno mrugać przy zakupie wędlin dla dzieci – zwłaszcza parówek np. cielęcych co to nawet przy cielęcinie nie leżało!
Przeczytajcie skład danej parówki, zapytajcie doświadczonego rzeźnika, pamiętajcie o chemii i dodatkach np. wszelkiego rodzaju ”farszach” a …. oszczędzicie zdrowia!
Aby uzyskać 1 kg szynki gotowanej trzeba użyć około 1,6 kg mięsa.
Szynka, która kosztuje (choćby w promocji) 20 zł/kg – to jest wyrób szynko_podobny!
howgh!
|
Wróć na górę | |
|
|
carrgregoryCO
Posty: 22
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 12:22 |
Na początek witam wszystkich.
Kiedy ja tak zjem u żony lub u mamy?
Obowiązki wykluczają gotowanie, więc żywimy się w Setereh, Zarinie lub w Shilat bo tu najlepiej serwują owoce morza.
Jak już coś pichcę to szybko i zazwyczaj coś łatwego, ale miłego dla podniebienia np. fasolkę zieloną z oliwą.
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego 2 posiekane cebule
1/2 kg zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
1/2 szklanki soku pomidorowego lub duży
obrany i dobrze roztarty (najlepiej w mikserze) pomidor
1 /2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
1. Fasolkę umyć, usunąć włókna i ogonki, pokrajać na ukośne kawałki długości 3-4 cm.
2. Cebulę włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem i często mieszając, smażyć na małym ogniu przez 15 min. – nie dopuszczając do jej zrumienienia.
3. Dodać fasolkę (mrożoną rozmrozić), wymieszać z cebulą, smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 min., mieszając od czasu do czasu.
4. Podlać sokiem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 min.
5. Podawać na zimno jako przystawkę.
Proporcje dla 2-3 osób
Nawet zjadliwe.
pozdrawiam
|
Wróć na górę | |
|
|
Hera
Posty: 144
| Smakołyki XIII Zmiany. Umieszczone: 30.06.2013 12:45 |
aanik81
Właśnie spożywam serniczek według Twojego przepisu i powiem, że jest pyszny! Z czystym sercem polecam
|
Wróć na górę | |
|
|