Rejestracja | Logowanie »


Forum “zAfganistanu.pl”

21 września 2009

Z Afganistanu » Forum » Obie strony misji, XIII zmiana
Nie jesteś zalogowany.
Pisanie na tym forum wymaga zalogowania.
83214 - zarejestrowani użytkownicy.
Brak nowych postów
Nowe posty!
Odpowiedzi: 144 - Strony: 1 2 [3] 4 5 6 - Najnowszy: 25.11.2013 21:55 - ccassiumm7
Autor Wiadomość

Hera

Posty: 144

Radzisz, mówisz? :) Jeśli przepis jest krótki, łatwy i również szybki, to jest to przyjemność. A później próbujesz swojego dzieła i myślisz sobie jak dobrze jest jeść coś, tak pysznego :)
Ja też nie przepadam za długim siedzeniem w kuchni, dlatego moje motto brzmi : Ugotuj coś pysznego i szybkiego, a później nie pokazuj się w kuchni do wieczora :D

Ok, Wiser przyznaj się. Co jest Twoim popisowym daniem? Tylko nie mów prosze, że jajecznica bądź zupka w proszku :D

Wróć na górę


Posty: 549

@Hera
Jajecznica to przecież banał…
Lasagne.
Ale tylko wtedy, gdy mam więcej gości w domu. Wtedy każdemu wystarczy świeżutkiej, pachnącej bazylią porcji. Jeden minus tego dania… czasochłonne jest.
Lubię też przyrządzić kurczaka tak, że mięsko samo odpada od kości i niemal chrupie… ale też do tego potrzeba czasu…

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

Hihihi w takim razie podaj przepis :) Chętnie skorzystam :) Czasami dla gości warto dłużej posiedzieć w kuchni. No chyba, że wolisz sam mi zrobić ta lasange? Wyślesz mailem :)

Wróć na górę

aanik81

Posty: 413

A jedliście sernik z kwaśnej śmietany???????
na weekend do kawki w sam raz ……..

CIASTO:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

zagnieść ciasto,3/4 ciasta wyłożyć na dno blachy, 1/4 schłodzić w lodówce ,a później zetrzeć na masę

MASA:
4 białka
1 szkl.cukru
1 budyń waniliowy(na 3/4 litra mleka)
4 śmietany 18% w kubku duże

Białka ubić na sztywno,dodać szklankę cukru i ubijając dalej dodawać budyń w proszku i po jednej śmietanie-ciągle ubijać do wyczerpania śmietany .Wlać masę na ciasto i zetrzeć resztę ciasta.Piec ok.1godz.w 180 stopniach(po wystudzeniu włożyć do lodówki)
Sernik powinien wyjść puszysty(rozpływa się w ustach)

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

aanik81
Brzmi przepysznie :) Jeszcze takiego nie próbowałam, u mnie cały czas króluje sernik z ziemniakami hehe. Musze wypróbować jeszcze dzisiaj :)

Wróć na górę

marcela

Posty: 747

Dziś mam zamiar zrobić chipsy Hera :-) ….nawet jakbym miała jeść je sama.
Dmuszek już drugi raz pisze o tym kurczaku,kiedyś też o tym wspominał …może i nadejdzie czas,że zdradzi przepis…

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

Marcela zawsze możesz sie podzielić ze mną hehe :)
Właśnie Wiser, dawaj przepis :) Tak, wiem, nie chce Ci sie pisać. Jednak pomyśl, że nie możesz tego 3mać tylko dla siebie :)

Wróć na górę

aanik81

Posty: 413

marcelka ten przepis na pewno przypadnie do gustu twoim pociechom,mój syn uwielbia i często robię:

ROGALIKI DROŻDŻOWE(ja robię z połowy porcji,bo z 1kg mąki wychodzi ich ogromna ilość)

Składniki:
10dag drożdży
1 szklanka oleju
5 żółtek
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1 kg mąki
marmolada(do nadziewania)

żółtka utrzeć z cukrem ,dodać olej i pokruszone drożdże-miksować do rozpuszczenia.Wlać ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryną na koniec wsypać mąkę i wyrobić.
Ciasto podzielić na mniejsze części,każdą rozwałkować i wyciąć trójkąty.Na środek trójkąta położyć marmoladę i zwinąć w rogala.Piec 20-25 min w temp.170-180 stopni
Z tego przepisu można zrobić też pyszne bułeczki.

Wróć na górę

marcela

Posty: 747

Dziś mam zamiar zrobić chipsy Hera :-) ….nawet jakbym miała jeść je sama.
Dmuszek już drugi raz pisze o tym kurczaku,kiedyś też o tym wspominał …może i nadejdzie czas,że zdradzi przepis…

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

Dziewczyny tak mnie nachodzi na naleśniki, ale te co robie już mam oklepane strasznie. Macie jakieś przepisy na naleśnikowe cuda? :)

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2490

XI Zmiana polecała:
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

CIASTO :
-2szklanki mąki
-1 szklanka zimnego mleka
-1 szklanka gorącej wody
-3 jaja
-sól
-1,5łyżki oleju

NADZIENIE :
-1opakowanie szpinaku
-1 łyżka masła
-5 ząbków czosnku
Razem wysmażyć – dodając przyprawy wg smaku : sól, pieprz, papryka.

Następnie…
Miksujemy : 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki wody, 3 łyżki śmietany – i zalewamy tym wysmażony szpinak

Smarujemy naleśniki, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Podajemy to z żółtym serem (kładziemy kilka paseczków na naleśnik, i gdy się rozpuści – wyciągamy).

Świetnie smakuje z posolonymi pomidorami pokrojonymi na małe kawałeczki.
Przepis sprawdzony – polecam.

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

Dziękuje Pani Kasiu, na 100% skorzystam ;)

Wróć na górę


Posty: 549

Kurczak jak kurczak…
Kupuję martwe ptaszysko, myję, daję dzieciom żeby nauczyły się porcjować…. (niezła zabawa), potem to co zostało, nacieramy oliwą… czasem czekamy, aż oliwa przeniknie w głąb, czasem od razu nacieramy przyprawami. Przyprawy… co nam z szafki wypadnie (lubię jak wypada curry). W międzyczasie rozgrzewa się piekarnik (180-210 st. C)Ktoś wlewa trochę wody do brytfanny, pozostali układają mięsko. Gdy woda odparuje, polewa się wszystko oliwą. I się piecze. Pod koniec, gdy jeszcze mięso jako tako trzyma się kości, wrzucamy do brytfanny całe marchewki, pietruszki, kawałki (dosyć drobne) ziemniaków, czasem plasterki ogórka, selera, pomidorów… I się piecze…
Fajny jest efekt, jak się z czymś przesadzi… wtedy po upieczeniu kombinuje się, jakby tu uratować obiad… Też niezła zabawa. ;)

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

Wiser
No nieźle :) Zdradziłeś w końcu! Brzmi apetycznie :) Ja robię coś podobnego, ale nie mam chętnych do pomocy tak jak Ty :) Przeważnie daje tony cebuli. Mięsko wtedy tak fajnie smakuje.
Ale, ale pisałam Ci parę postów wyżej, że przepisik na lasange chcę. Nie wymigasz sie :)

Wróć na górę

ania_26

Posty: 839

Cass, ja do naleśników za szpinakiem (które bardzo często robię) dodaję zawsze jeszcze ser: starty ser żółty, sr pleśniowy, ser topiony lub ser feta. Dodaje głębi smaku; polecam :)

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2490

Jak tylko widzę na Forum naszą kochaną ”Pierogi” to trudno ślinki nie przełknąć :)

”Pierogi ruskie.” wg przepisu Piotrusia Kucharskiego – mniam :)

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g tłustego twarogu
- 2 cebule
- do smażenia olej
- do smaku sól i pieprz
– 550 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 300 ml gorącej wody
- do podsmażenia masło
Sposób przyrządzenia:
Farsz:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.
Ciasto:
Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Następnie podsmaż na patelni z odrobiną masła.

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

Ja do pierogów, a dokładniej do farszu dodaje również pieczarki. Wtedy są naprawdę mniam :D

Wróć na górę


Posty: 549

A próbował ktoś zrobić farsz na bazie soczewicy? ;)

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2490

CHEM’AT DWASZ – MASŁO MIODOWE.
Składniki:
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki masła roślinnego
- 3 cytryny

Sposób przyrządzenia:
Utrzeć masło, sok z cytryny i miód.
Dodać do ubitych na parze żółtek.
Przekładać wafle lub ciasto biszkoptowe.
~~~
Na Wschodzie bardzo ceniony jest miód.
Powiedział król Salomon:
“Jedzcie miód, ponieważ jest dobry, ale i też dlatego, że madrość będzie w twojej duszy”.
Izraelski miód cieszy się wielkim uznaniem (doskonały też jest miód cypryjski, a najlepszy z uczciwej pasieki w Polsce :) ) ; zwłaszcza zbierany z kwiatów pomarańczy ma specjalny smak.
A miód z eukaliptusu jest równie dobry.

Wróć na górę

marcela

Posty: 747

Eukaliptusowy to musi być ciekawy smak…. Ja lubię spadziowy…najlepszy,gryczany też jest dobry ale to rzecz gustu….bo ma specyficzny smak.
Ale …ale…namierzylam już wrzosowy :-D …więc niebawem czas na trunek :-)

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2490

Marcelko – mam “pod ręką” sprawdzoną pasiekę.
Kupujemy i spożywamy dużo miodów różnego rodzaju.
Tylko gryczany miód używam okazjonalnie bo “za mocny” w smaku :)
Podaję prosty przepis na bardzo smaczny obiad.

“Karkówka ulubiona – Małgosi Piotrusia”.

Składniki:
- 1 kg karkówki dla 4 osób, najlepsza od części schabowej.
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 cebule
- 1 – 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, majeranek, liść laurowy
- olej do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Karkówkę przewiercam przez całą długość wąskim nożem (trybownikiem) i tak powstały otwór zapełniam śliwkami, a mięso nacieram przyprawami.
Dobrze jak przyprawione mięso postoi w lodówce przez noc.
Cebulę kroję w piórka i obkładam mięso.
Piekę w brytfannie wyścielonej folią aluminiową na oleju 1.5 godz. w temperaturze 190-200 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu kroję karkówkę w grubsze plastry i podgrzewam przed podaniem na stół.
Do sosu powstałego w trakcie pieczenia dodaję śmietanę i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej oraz zmielone 1 – 2 kapelusze suszonego borowika. Po zagotowaniu sos przelewam do sosjerki.
Podaję z kluskami śląskimi lub z ziemniakami zapiekanymi w piekarniku.
Gdy mam więcej czasu z ziemniaków wykrawam kulki średnicy 0.8 mm łyżką Melona,
(moja jest podwójna o różnych średnicach – kupiłam na souku w Damaszku)
http://allegro.pl/lyzka-melona-wykrawania-kulek-dekorator-do-owocow-i3144797360.html
gotuję w osolonej wodzie 7 minut a następnie zapiekam w piekarniku aż do uzyskania „chrupiącej skórki”.
Z dodatków preferuję buraczki na ciepło, wszelkie surówki, kalafiora lub marchewkę gotowaną z groszkiem lub bez.
I kompot z owoców jakie akurat dominują na targu.
Na deser lody pistacjowe z polewą truskawkową.
Karkówka jest często na naszym stole zwłaszcza, gdy spodziewam się gości.
Stanowi jedną z kilku najbardziej ulubionych dań w gronie rodzinnym.
Uwaga:
Karkówka podczas pieczenia kurczy się znacznie dlatego pieczemy kawałek min. o wadze 1 kg bo łatwiej pokroić w plastry.
Jeżeli karkówka zostanie z obiadu to doskonale smakuje do kanapek na zimno.

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2490

Lody pistacjowe.

Składniki:
250g serka mascarpone
100g pistacji solonych (!) zmielonych + garść grubo posiekanych (to jest ok.250g pistacji w łupinkach)
50ml śmietany kremówki 30-36%
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia:
Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20-30 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić na parze z cukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wyjąć mascarpone z zamrażalki i zmiksować. Do masy jajecznej dodajemy serek i śmietane i miksujemy. Następnie dodajemy zmielone i posiekane pistacje i również miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy wg instrukcji. Mozna również lody przygotować bez użycia maszyny. W tym celuprzelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas etapu zamrażania je przemieszać by uniknąć powstawania kryształków i ich zlodowacenia.

Wróć na górę

ccassiumm7

Posty: 2490

Kochane Dziewczynki.
Do jakości mięsa i wędlin należy przywiązywać uwagę szczególną.
Osobiście korzystam z wyrobów masarni pana Jana Sz.
Półtusze sprowadza z województwa poznańskiego.
Mięso i wyroby wędliniarskie w stosunku do tych zakupionych w tradycyjnych sklepach mięsnych różnią się jakością, smakiem i ceną. Absolutnie nie polecam mięsa z marketów a wyroby należy starannie selekcjonować.
Generalnie należy unikać zakupywania kiełbasy poniżej 20 zł/kg a szynek itp. produktów poniżej 36 zł/kg.
Dobrze jest zapytać lub o ile to możliwe przeczytać receptury produktu wędliniarskiego!
A już czerwone światełko powinno mrugać przy zakupie wędlin dla dzieci – zwłaszcza parówek np. cielęcych co to nawet przy cielęcinie nie leżało!
Przeczytajcie skład danej parówki, zapytajcie doświadczonego rzeźnika, pamiętajcie o chemii i dodatkach np. wszelkiego rodzaju ”farszach” a …. oszczędzicie zdrowia!
Aby uzyskać 1 kg szynki gotowanej trzeba użyć około 1,6 kg mięsa.
Szynka, która kosztuje (choćby w promocji) 20 zł/kg – to jest wyrób szynko_podobny!
howgh!

Wróć na górę

carrgregoryCO

Posty: 22

Na początek witam wszystkich.
Kiedy ja tak zjem u żony lub u mamy?
Obowiązki wykluczają gotowanie, więc żywimy się w Setereh, Zarinie lub w Shilat bo tu najlepiej serwują owoce morza.
Jak już coś pichcę to szybko i zazwyczaj coś łatwego, ale miłego dla podniebienia np. fasolkę zieloną z oliwą.
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego 2 posiekane cebule
1/2 kg zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
1/2 szklanki soku pomidorowego lub duży
obrany i dobrze roztarty (najlepiej w mikserze) pomidor
1 /2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
1. Fasolkę umyć, usunąć włókna i ogonki, pokrajać na ukośne kawałki długości 3-4 cm.
2. Cebulę włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem i często mieszając, smażyć na małym ogniu przez 15 min. – nie dopuszczając do jej zrumienienia.
3. Dodać fasolkę (mrożoną rozmrozić), wymieszać z cebulą, smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 min., mieszając od czasu do czasu.
4. Podlać sokiem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 min.
5. Podawać na zimno jako przystawkę.
Proporcje dla 2-3 osób
Nawet zjadliwe.
pozdrawiam

Wróć na górę

Hera

Posty: 144

aanik81
Właśnie spożywam serniczek według Twojego przepisu i powiem, że jest pyszny! Z czystym sercem polecam :)

Wróć na górę
1 2 [3] 4 5 6